Suri Raudhah: September 2013

Monday, September 30, 2013

Letak diri kamu di tempat dia

Assalamualaikum wbt
 
Dear sister and brother,
Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakiti hatimu, mungkin juga hal itu menyakiti orang lain pula. Adakala kita tak sedar apa yang kita cakap mungkin akan menyakiti orang lain sedangkan niat kita hanya nak bergurau.

Aku tak kisah, kalau orang nak bergurau camne pon. Tapi please janganlah lawak tu menyakitkan hati atau lawak yang tanpa korang sedari ia seolah olah menghina atau menjatuhkan maruah orang lain and one more thing please mind your word bila korang nak menegur orang. Contohnya..

besarnya jerawat ko!nape muka ko jadi camtu.merahnya..
kau ni asal pendek sangat..kemetot!
Ko ni kuat makan..patutla gemok.
La, muda lagi ko ni, tapi muka nampak macam orang tua!

Tak rasa macam nak kena pelempang ke..!!!
Maybe orang yang terkena tu nampak ok ok jer, tapi dalam hatinya sape yang tahu. ofcoz makan dalam. Terusik jugak hati serba sedikit. Apa korang yang menegur tu perfect sangat ke? Aku paling tak suka orang yang suka merendah rendahkan kekurangan orang lain. Korang hebat sangat ke.? Sehebat-hebat Rasulullah, baginda tak pernah menyakiti hati saudaranya. Adakah mereka yang mengata kekurangan orang lain tu, sempurna sifatnya tanpa ada sedikit kekurangan. Please look back yourself into the mirror.


mulut sendiri boleh ditutup..mulut orang?
Cuba letak diri kamu ditempat dia, apa yang kamu rasa. Bagi aku ada cara berhemah kalau nak tegur atau bergurau sekalipon aslong benda tu tak melukai hati sesiapa. Contoh kalau kawan kita ada jerawat tak payahla nak malukan dia depan orang cakap kuat kuat yang kenapa jerawat dia banyak, besar besar, muka merah bagai kan lebih elok kalau korang bagi sesuatu yang boleh mengembalikan keyakinan diri mereka, tak kisah la samaada korang nak rekemen produk ke apa asalkan sesuatu yang positif dan cara yang berhemah dengan niat untuk membantu.
"Wahai orang yang beriman!  Janganlah sesuatu puak (daripada kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak daripada kaum perempuan, mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah daripada kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan jangan pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat daripada perbuatan fasiknya itu maka merekalah orang yang zalim.  "(Surah al- Hujurat ayat 11)
p/s :kepada yang berkenaan sila la terasa!!

opss..aku lupa manusia ni ada macam-macam jenis. Hati lain lain. Tapi itu tak bermakna korang boleh cakap sesuka hati sesedap rasa korang dengan tanpa rasa bersalah. Ingat Allah Maha Adil. Jangan sampai Allah tarik nikmat atau kelebihan yang diberi baru korang nak tersedar.

*tarik nafas dalam dalam..hembus*

Aku suka tengok Prof Dr Muhaya. Kata kata yang keluar dari mulut beliau adalah sesuatu yang positif. Orang sakit boleh rasa ringan sakitnya, orang sedih boleh terubat sedikit kesedihannya, Serius cakap, ayat yang keluar dari mulut beliau semuanya positif belaka secara tak lansung memberi kesan yang positif bagi orang yang mendengarnya. Tak percaya, korang tengok video Prof Muhaya buat operation lasik pada pesakitnya. Tersangat cool.

Manusia ni dikurniakan hati dan perasaan. Jagalah hati mereka, sepertimana kita nak mereka menjaga hati kita. Berkata sesuatu yang positif dan sweet itu kan adalah lebih baik?.Orang tak sakit hati kita pon tak kena sumpah seranah betul tak?.:)


thank you for reading.xoxoxo
 

Sunday, September 22, 2013

Susah nak jumpa laki yang tak merokok

Assalamualaikum wbt

Yes, I knew this is sensitive issue  but I just want to voice out my opinion about this matter. So guy yang terasa I feel so sorry. Actually, ada satu hari tu terkeluar, isu pasal jodoh between me and my colleague. Just mention him as Mr. M. Mr. M cakap aku ni high test..! Haaa.. Laju laju aku cakap mana ada. Siapa la saya ni nak high test high test bagai. Pastu mula la, blablabla.. Mr. M cakap tak de orang yang sempurna dalam dunia ni. No! i'm no looking for perfect guy because i'm not perfect too.


O2..:)
Bukan mengharapkan teman setampan Yusof,
Sebab saya bukan Zulaikha
Bukan mengharapkan teman seteguh Ibrahim
Sebab saya tak sekuat Siti Hajar
Bukan mendambakan teman hidup bak Rasulullah
Sebab diri tak sehebat Siti Khadijah
Tak pernah bermimpi
Malah tak tercapai untuk digapai...
 
I realize about this..and I really understand it.
 
Pernah bersembang dengan Mr M (he's married ok) then laju je mulut ni tercakap "saya nak cari yang tak merokok!. Sejak hari tu, ada je Mr. M sakat sakat pasal calon  jodoh ni. Kat ofis dah biasa dah bab sakat menyakat ni. Layan kan jer and anggap dorang nak release tension tu la dorang rajin menyakat and selalu buat lawak sengal.

Berbalik pasal Mr. M. Statement ni keluar sendiri dari mulut dia tau. Katanya sekarang susah nak jumpa laki tak merokok. Memang ada tapi susah la nak jumpa. Dia yang cakap camtu. Dulu dia pon merokok tapi sekarang dah berhenti selagi mampu bertahan dengan godaan sebab pernah sakit dada yang teruk. So aku dengan hampanya dalam hati "Tu la saya tak kawen kawen lagi sebab tak jumpa lagi si dia yang tak merokok. Takpe la macamtu nampaknya tak kawin la saya kat dunia ni. huhuu.alorhhhh..-_-

Bukan aku nak melabelkan orang yang hisap rokok ni tak baik ke apa. Tapi kalau boleh, bila aku serius nak kawen nanti biarlah my husband tu jenis tak merokok sebab aku memang tak tahan bau rokok. Tak kisah la korang nak cakap aku ni kolot ke, tak urban ke hape, tapi ni pasal diri aku. Diri ni yang kena hidup dengan dia. Aku tak sanggup nak jadi isteri yang menyakiti hati suami semata nak suruh dia berhenti rokok. Aku faham nak berhenti merokok tersangat susah. I try to put myself in their shoes. Tabiat yang kita dah buat bertahun tahun pastu nak stop otomatik memang la susah kan.

Takkan hari hari aku nak membebel dengan laki suruh dia berhenti merokok. Merokok tak elok untuk kesihatan, cepat mati and bla blablabla..
Takkan hari hari aku nak cakap abang sayang, nak merokok sila merokok kat luar
Penat kot..
Silap cakap boleh jadi gaduh kot.
Pastu hati tak tenang
Relationship jadi tak seronok.
Matlamat perkahwinan yang utama adalah untuk mendapat ketenangan jiwa
Jika hati tak tenang dengan pasangan camna nak jadi rumahku syurgaku

**with serious face..

Bagi aku laki tak merokok itu tersangat cool
Sebab dorang boleh tahan godaan
Biarlah orang cakap dorang skema pon
Tapi skema tu kan unik.
Tak perlu nak nampak macho dengan merokok
Pastu bila orang lalu sebelah korang then dia tutup hidung sebab tak tahan asap korang boleh buat muka betapa annoyying nya this girl. Gedik je lebih nak tutup tutup hidung..bajek bagus la tu.
Tahu tak bau asap rokok tu busuk!

وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ (2:195
2:195: And spend [freely] in God's cause, and let not your own hands throw you into destruction; and persevere in doing good: behold, God loves the doers of good.

Tak kisah la korang nak bagi alasan  hisap rokok je pon bukannya hisap dadah.
Tapi aku memang alergik dengan asap rokok
Ayah aku pernah merokok,
Tapi dia berhenti merokok lepas ada anak anak.
So aku tak pernah  tengok ayah merokok
Adik aku perokok
Tapi dia tak pernah merokok dalam rumah
Bila dia nak merokok dia keluar rumah, bila kantoi kat luar dia cepat cepat sorok.
Padahal umur dia tu dah tak kisah dah nak merokok lantak ko la.
Mungkin atas rasa segan and hormat dengan kitorang tu yang dia tak merokok depan kami.
Tapi aku harap, satu hari dia boleh jadi macam ayah.
Ayah punya hati dan semangat yang kuat
Ayah pernah cerita, dia sanggup berjoging tiap pagi kat titiwangsa sebab nak tahan merokok
Tak nak merokok
Even masa muda ayah ni bukan jenis kuat agama
Tapi semangat ayah kuat untuk berubah
Akhirnya, ayah jadi seperti ayah kami hari ini
Ayah yang sentiasa membuat kami tersentuh
Ayah yang bilamana aku teringat pengorbanannya membesarkan kami buat aku menangis
Mengalir air mata bila teringat cerita ayah mengenai pengalaman dan kesusahan masa mudanya
Kadang kadang aku tertanya tanya
Aku sayang ayah lebih ke dari mak?
Dan aku yakin mak akan faham.
Mak beruntung dapat ayah.
Tapi aku...?
Adakah si dia yang macam ayah dijadikan untuk aku
Ishhh.. ayah tetap ayah..dia tetap dia..
Mana boleh dibanding bandingkan.
Doa ku padaMu
Sudilah kiranya Kau menghadiahkan ku si dia yang tidak mendekati perkara sia sia itu
Ya Rabb
Malu sebenarnya nak meminta-_-

Bagi setengah orang maybe this is small matter. No issues here
For me yes, this is a serious issue to talk about.
Tak kisah la apa orang nak cakap
Aku tahu apa yang aku nak dalam hidup
Semua mengharap yang terbaik dalam hidup, So do I
Andai berlaku atau dapat yang sebaliknya itu ujian
Tapi masih ada harapan lagi untuk mengelak kan? (*blinking eyes*)
Yahyaa ibn Mu’aadh said:“The medicine of the heart is five things: reading Qur’aan and pondering the meaning, having an empty stomach, praying at night (qiyaam al-layl), beseeching Allah at the time of suhoor, and keeping company with righteous people.”
Para lelaki yang bijak lagi budiman,
Korang nak tahu tak
Ramai perempuan di luar sana berharap berjumpa lelaki cool yang tak merokok
Ramai isteri isteri yang menyimpan impian supaya suaminya berhenti merokok
Hasrat yang terpendam
Bila diluahkan  pada si suami hanya seperti angin lalu
Tapi percayalah, betapa bangganya seorang isteri apabila memberitahu kawan-kawannya suami dia tak merokok!
That's true. Believe me..:)



Maaf kalau ada yang terasa..and thank you for reading:)

Sunday, September 1, 2013

Time is precious, waste it wisely

Assalamualaikum wbt

Bila yang lelaki pergi solat jumaat, yang perempuan kat opis buat apa yer?
shopping
makan makan
tido
 
or
 
........................................ (fill in the blank)

Ko tak main ke candy crush ke?..Syok ar..!
 
Korang ingat aku tak teringin nak main ke? Lets me explain kenapa aku tak nak main. No, aku bukan tak nak main tapi aku sedaya upaya menahan diri dari main bendalah tu. Sekali kita klik 'play' alamatnya sendiri mahu ingat la kan kalau tak tahan godaan. Bila dah syok,kita akan teruskan teruskan n teruskan until achieve high level rite? Berlumba lumba nak beat orang ni orang ni kan.. Bila dah seronok mula la addicted..(aku la tu.!)


Actually, aku baru nak belajo main CandyCrush ni seh!Mana tahan member member dok tanya ko main tak CandyCrush. Aku selamba jer jawab TAK then they ask WHY and I said blalablaaaa. Rupanya candy crush ni cool yoo!Aku baru je level 5 pastu stop dengan harapan aku tak buka dah di masa hadapan. Ha kan nampak tak kat sini  tarikan magnet candy ni lagi lagi bila orang yang main tu imannya senipis kulit bawang ni ha.-_-.  Nak jugak tahu bebenonya best sangat ke candy candy ni. Dah cuba baru tahu, memang mengujakan. Tu baru layan sikit, kalau layan banyak lupo diri tak ingat anak bini..hehee.

"DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA DALAM KERUGIAN
MELAINKAN YANG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH"
 
Cukup la banyak benda 'lagha' yang aku dah buat. Pastu rasa menyesal tapi masih buat lagi. Seriously, bila fikir balik banyak masa yang aku habiskan dengan buat benda benda macam ni.

Aku dok layan FB,scroll up n down paling sekejap 1 jam paling lama sepanjang hari. Tapi compare dengan dulu sekarang better la. Last aku layan FB lama lama masa member member dok pakat upload gambar raya dorang. *Pejamcelikpejamcelikdahsetahunakutakonchatkatfacebook*
 
Sejak ada library bergerak ni, mula la lupa diri. Baca novel berjam jam. Dalam train on the way pergi balik office baca novel, selagi tak habis novel tu sebab nak tahu ending cerita baca sampai ke malam sampai la nak tido. Pastu al-Quran entah kemana. Novel sanggup baca, tapi Kitab yang satu tu selak 3-4 muka jer sehari. Orang lain dah khatam berkali kali awak ramadhan dah habis, syawal dah nak sampai ke penghujung al quran baru masuk separuh. Tu harapkan khatam dengan group opis je lerr. Khatam berjemaah katanya -.-
 
Blogging ni pon boleh dikategori buang masa juga la bagi aku. Nak menaip, olah ayat lagi. Berapa jam dah habis kat sini. Tu belum kira blogwalking lagi. Diri sendiri yang mulakan, nak stop dah susah. Follower bukan ramai pon, tunggu duit iklan?sampai ke tuoo la.-.-
 
Banyak lagi la perkara yang aku rasa aku dah start buat then lepas buat aku rasa bersalah dengan diri. Masa terbuang macam tu je. Kadang kadang benda tu dah jadi rutin. Siang pergi kerja malam online, blogging, facebooking, stalking,blogwalking berjam. Mengaji ciputttt je. Malunya denganMU.-.-
 
"Dan tiadalah kehidupan di dunia ini melainkan senda gurau dan main main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan , kalau mereka mengetahui" - (surah al-ankabut,64)
 
Perasaan betapa indahnya berada di Tanah Suci meresap ke minda terus menusuk ke hati. Bila berada di rumah Allah tak fikir lansung pasal duniawi. Masing masing sibuk merebut  cinta Ya Rabb, meraih Kasih Ya Rasulullah. Bila balik ke kehidupan biasa, dugaan dan godaan datang adakala tertewas. Tewas dengan betapa seronoknya dunia.
 
 
*malu dengan DIA -_-



Jika kau memerlukan nikmat dunia
Cukuplah islam sebagai nikmatmu
Jika kau memerlukan keasyikan
Cukuplah taat kepada allah keasyikanmu
Dan jika kau perlukan pengajaran
Cukuplah maut itu sebagai pengajaran bagimu 
-Saidina Ali bin Abi Thalib-
 
 
Betapa sukarnya untuk menjadi lebih baik. Tetapi alangkah beruntungnya mereka yang dapat menjadi lebih baik dari semalam. Azam aku tiap tahun to be a better person. Setiap tahun, tahun dan tahun lagi. huhu. But am I a better person enough? *sigh*
 
YANG BAIK DARI ALLAH.YANG BURUK DARI KELEMAHAN SAYA SENDIRI..
 
 
May Allah bless all our time spent.
PEACE..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved