Suri Raudhah: August 2014

Sunday, August 24, 2014

Gambar pilu anak mangsa nahas MH17: Sayang..kalian kena kuat!.


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Jumaat 22 Ogos 2014 akhirnya seramai 20 jenazah mangsa tragedi MH17 selamat dibawa pulang dari Belanda ke tanah air. Negara mengisytiharkan hari berkabung sebagai tanda penghormatan dan turut merasai kesedihan ke atas tragedi yang menyayat hati itu.


Sape sangka pesawat komersil negara yang berlepas dari Belanda untuk kembali ke tanahair pada 17 julai 2014 menjadi sasaran tembakan dari pihak yang sangat tak bertanggungjawab. Apatah lagi umat islam sedang menyambut bulan Ramadhan..Secara jujurnya, aku menerima berita pesawat MAS ditembak di Ukraine masa waktu nak bersahur. Masa tu memang satu rumah terkejut mana taknya misteri MH370 pon masih belum terungkai dan sekarang pesawat MH17 pulak menjadi mangsa..Agak memilukan bila kesemua penumpang maut dan takde seorang pon yang terselamat untuk kita mengetahui apa sebenarnya yang terjadi..

Terfikir bagaimana detik terakhir sebelum kapal terbang ditembak dan terhempas. Betapa kuat hempasannya ke bumi..sape pihak yang bertanggungjawab sehingga adakala mulalah datang idea teori konspirasi..Secara jujur semasa kehilangan pesawat MH370 lebih mengundang perasaan sedih yang mendalam sehingga beberapa kali mengalir air mata bila tengok liputan tv,mendengar doa,tazkirah di masjid mengenai tragedi MH370.. Masa tu emosi bercampur sehingga letih fikir untuk tahu jawapan apa sebenarnya terjadi. Kalau terhempas mana bangkai pesawat?..berbagai persoalan yang kadang-kadang mengundang kesedihan..Lagipon itu peristiwa besar pertama membabitkan pesawat MAS .

Di saat menerima berita pesawat MH17 ditembak jatuh di Ukraine air mata seolah kering.. Tak mampu menangis bila mana pada masa itu penuh dengan berita dan liputan perang di Gaza.. Berita pencerobohan di Gaza oleh Israel lebih memilukan apatah lagi angka korban yang semakin meningkat saban hari..

Tapi hari jumaat 20 ogos 2014 air mata mengalir juga...Sape yang mampu menahan air mata bila melihat gambar pilu anak-anak ini.?

Abderrahman 9 bulan anak kepada co-pilot Ahmad Hakimi Hanapi di dukung oleh sahabat baik arwah bapanya semasa doa solat jenazah di masjid putrajaya.

Berbeza sekali riak muka abderrahman seolah mengerti kesedihan pada hari itu.. :'(

Muhriz Marzaidi 10 tahun anak pramugari Mastura Mustafa tak dapat menahan kesedihan..


Muhriz menabur bunga dipusara ibu tercinta..


Alif Hazim 2 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin memeluk keranda ibunya

Alif Haiqal 8 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin 


Aqil Raqif Mohd Raflis 6 tahun anak sulung ketua pramugari Azrina Yaakob. Lebih memilukan anak ini menyambut ulang tahun kelahirannya yang juga merupakan hari pengebumian ibu tercinta.

Sayang..semoga kalian membesar menjadi anak yang soleh..anak yang akan teruskan mendoakan ibu dan ayah yang telah pergi mengadap ilahi..Satu hari nanti pastu kalian akan mengerti..

Al- Fatihah..
Takziah

Saturday, August 16, 2014

Bila kamu sedar kamu suka/cinta dia dalam diam..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..


Kamu sedar kamu suka/cinta dia dalam diam bila..

♥ Saat kamu tahu kamu tak berapa rapat dengannya tapi kamu ada perasaan sayang/suka padanya..

cinta dalam diam

♥ Kamu terpandang dia, mata saling bertentang dan secara tiba-tiba ada getaran..Dup dap dup dap. Pastu kamu paksa diri kamu berlagak seperti takde apa berlaku..

♥ Bila dia yang selama ni tak pernah saling bertegur sape datang dekat  kamu, kamu rasa macam nak pandang dia balik tapi malu kalau dia perasan kamu pandang dia.


my secret admirer

♥ Bila satu hari kamu tak nampak dia, kamu tertanya mana dia erk..Rasa macam tak bestnya tak nampak dia hari tu seperti 'something missing'..Rindu tak keruan jadinya..

♥ Kamu stalk everything pasal dia sebab nak tau dia jenis camne orangnya, nak tahu dengan sape dia berkawan..dah berpunya atau sebaliknya.. apa dia suka apa dia tak suka, and almost everything pastu berlakon as if kamu tak tahu anything about him/her..

♥ Kamu rasa happy kalau dia beri perhatian pada kamu..

♥ Kamu tetiba suka tengok muka, gaya dan senyuman dia..Bila sekali dia senyum pada kamu, kamu tetiba merindui senyuman dia sampai kamu tersenyum sorang-sorang bila mengingatkannya. Betapa kamu suka tengok senyuman dan gelak tawanya yang ceria..:)

♥ Bila kamu nampak dia bercakap dengan kawan lelaki/perempuan dengan mesra kamu mula kecewa..Mungkinkah cemburu atau patah hati..erk?

♥ Dalam diam kamu berdoa semoga dia adalah jodoh kamu..Tak pon kamu buat istikharah dalam senyap nak pastikan samaada patutkah kamu teruskan perasaan terhadap si dia..Tapi depan dia or dengan kawan-kawan kamu buat macam tak kisah jer pasal dia..

♥ Kamu risau jika kamu meluahkan perasaan pada si dia nanti kamu pulak akan kecewa dengan jawapannya..

♥ Kamu risau tidak layak untuk bersamanya..Mula la rasa alaa dia 'somebody' aku biasa-biasa jer..Kamu malu takut dicop hidung tak mancung pipi tersorong-sorong..grrr..

♥ Kamu perasaan setiap perubahan dia contohnya selalunya si dia pakai shawl hari ni tetiba pulak dia pakai tudung bawal..walau apa pon dia tetap comel..pujaan hati la katakan..Kalau kamu perempuan pulak bila si dia buat new haircut dalam hati tu nak cakap dia nampak lain la bila gunting rambut.. Even dia rambut botak sekalipon kamu tetap mengkagumi dia..hehee

And lastly..

♥ Kamu tahu kamu jatuh cinta dalam diam bila membaca entri ini, ada seseorang yang terlintas difikiran kamu..:)Ehemm..ehemmm siapakah??

*********
Kadang-kadang kita tak sedar orang yang kita cinta dalam diam tu juga sebenarnya mencintai kita.:lol:



nota: Buat lelaki if korang dah stabil dari segi kewangan,dan rasa mampu galas tanggungjawab kalau ada si dia yang berkenan di hati  yang korang dah pastikan dia tu single and available pastu hati korang pon rasa dia bagi hint 'positif' dengan korang  why not korang mulakan satu langkah ke hadapan.. Try approch si dia dengan penuh gentleman and smart..Mana tahu, memang dia lah jodoh korang kan..:) Tapi kalau korang saja suka-suka nak try test aku rasa better tak payah la buat kerja sia-sia yer..

Ermm.. Kalau perempuan pulak i have no idea much..Aku pon tak tahu nak buat camne..Nak berterus terang malu nanti kena cop perigi cari timba pulak an..Just korang berdoa je la kalau memang dia ditakdirkan untuk korang moga Allah satukan hati korang.. Moga ada jalan ke arah ikatan yang suci..

Korang boleh baca kisah cinta dalam diam ni juga :) :



#Terimakasihsudibaca

Saturday, August 9, 2014

Entri en.hamka kereta mayat buat saya menangis..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

(Entri En.Hamka kereta mayat buat saya menangis even berulang kali saya membaca. As usual kena berlakon kononnya selsema bila baca kisah ini dikhalayak ramai.. :'(
Mungkin kita terlupa pada awal kerja Nabi di jalankan, ketika Nabi Muhamad SAW keluar dari rumah dengan baju yang bersih, tapi bila petang nanti pulang, baju Nabi sudah kotor, kerana di jalanan beliau di pukul orang, di sepak terajang, di simbah sampah dan di baling batu serta najis..,
Dari celah daun pintu Fatimah r.aha anak Nabi mengintai perlakuan ayahandanya yang tercinta, lalu bergenanglah air matanya melihat penderitaan ayahnya, namun sebaik Nabi pulang, lekas-lekas beliau menyapu air mata dan menyambut Baginda dengan senyuman, menyembunyikan kesedihan diri demi memberi sokongan moral dan sedikit hiburan kepada jiwa luhur bapanya yang teramat tabah itu..
Namun hati anak mana yang tahan melihat ayahnya terus menerus di seksa? Lantas suatu hari beliau telah mengikut di belakang Nabi, melihat perlakuan ayahnya secara langsung, di jalanan beliau melihat ayahnya berdakwah dan di hina, di layan seperti pengemis dan binatang, di sakiti, di caci, di maki, di pukul, dan di baling batu...
Kemuncak penghinaan, ketika Nabi bersolat di hadapan Kaabah, Abu Jahal dan sekutunya telah membuang najis dan perut unta ke belakang badan baginda yang sedang sujud.., dengan linangan air mata Fatimah r.aha datang membersihkan najis di badan ayahnya..
Hati mana yang boleh bertahan, lantas di suatu hari yang lain, Fatimah r.a telah menyambut kepulangan Nabi Muhammad SAW dengan linangan air mata., Lalu Baginda bertanya: kenapa menangis?
Dengan air mata yang bergenang, melihat penderitaan ayahnya, Fatimah r.aha berkata:
Aku menangis kerana ku lihat telah bertukar warna kulitmu dan kotor pakaianmu..,
Nabi menjawab...
Janganlah kamu menangis wahai Fatimah, satu hari nanti, ugama yang aku bawa ini, akan pergi menuju ke setiap rumah walaupun rumah itu berada di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumah seperti tersebarnya malam…
Maka kita semua pada hari ini, Dalam kedamaian pagi dan ketenangan petang atau kesejahteraan malam, sedang kita menikmati nikmat berugama, mungkin di suatu hari akan datang wakil Nabi mengetuk pintu rumahmu, tidak kira di mana kamu berada, di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumahmu seperti tersebarnya malam… dan bukakanlah pintu rumahmu dan pintu hatimu.., kerana mereka hakikatnya sedang menzahirkan hadith Nabi Muhamad SAW. 
***********
Saya emosi bila saya baca kisah ini..
Ya Rasulullah...
Kenapa sanggup berkorban macam tu sekali..Sanggup dicaci,dipukul,dibaling batu..
Malah sehingga diletak najis tatkala baginda sedang sujud.. Ini penghinaan yang melampau!!
Ya Rasulullah kenapa harus bersabar dengan penghinaan itu?
Sedangkan kamu kekasih Allah...
Yer..saya marah
Marah dengan Abi Jahal dan kaumnya....
Marah dengan mereka yang memperlakukan insan yang mulia sebegitu rupa..
:'(
Betul..setiap kali saya baca kisah awal dakwah Nabi Muhammad otomatik hati merintih.. menangis..tersentuh sehingga adakala diri yang naif lagi emosi ni kerap kali terdetik di hati.."Rasulullah kenapa..kenapa..kenapa kamu sanggup bersabar untuk mereka..kenapa..!!

Be rational...
Tahu tak Rasulullah sanggup bersabar dengan penghinaan dan penderitaan ini adalah semata-mata untuk kita..umatnya..Lihatlahlah sekarang Islam tersebar luas di desa, di bandar malah seluruh dunia. Betapa besarnya pengorbanan Nabi..


Lagi tersentuh bila baca sebuah buku kisah Nabi Muhammad:-
Tatkala nabi tengah solat di hadapan Kaabah Abu Jahal dan kaum membuang najis dibadan Nabi di mana Fatimah r.a yang mengekori nabi ketika itu berlinang air mata melihat ayahnya di hina sebegitu rupa..Lantas beliau pergi ke ayahnya dan membersihkan baju baginda.

Mengalir air mata bila mana saya membayangkan dialog antara Fatimah r.a dengan ayahnya..
"Ayah sudahlah ayah...baliklah ayah.... mereka takkan menerima dakwah ini ayah"..Merayu si anak pada ayahnya tatkala dah tak sanggup lagi melihat penderitaan si  ayah..Tapi Nabi kita tak putus asa..
Betapa baiknya Nabi..


Saya emosi bila saya baca kisah peperangan uhud
Tahukah kita, kaum muslimin kalah dalam peperangan uhud akibat mereka melanggar perintah Nabi SAW apabila melihat banyak harta rampasan perang lantas mereka turun dari bukit pemanah.. Pada awalnya kaum muslimin hampir mendapat kemenangan akhirnya mengalami kekalahan yang teruk..Akibatnya ramai kaum muslimin syahid di bukit uhud, Nabi sendiri cedera teruk,pitam, gigi baginda patah..Yang paling menyayat hati bila bapa saudara baginda Saidina Hamzah gugur di medan perang selepas terkena rejaman lembing dari Wahsyi..Kemudian seorang wanita Quraisy Hindun namanya datang ke arah mayat Saidina Hamzah yang bergelimpangan lantas merobek badan,menyeksa jasad yang tak bernyawa itu, Mengunyah hati Saidina Hamzah akibat dendam kerana kematian ayahnya pada perang Badar dahulu..Nabi SAW mengalami kedukaan yang sangat hebat yang tak dapat digambarkan oleh kata-kata ketika itu..Sehingga hampir tidak boleh menerima kelakuan Wahsyi yang membunuh bapa saudaranya..Kemudian turun teguran dari Allah..Tapi akhirnya Nabi melepaskan Wahsyi sebaik menemui Nabi yang pada akhirnya Wahsyi dan Hindun memeluk Islam.
Betapa baiknya Nabi ..

Saya emosi bila baca kisah penduduk Taif membaling batu ke arah Nabi dan Zaid bin Harithah..
Badan Nabi berdarah sehingga Jibril tak sanggup melihat darah Nabi mengalir lantas meminta izin Nabi untuk membalas perbuatan mereka tapi Nabi menghalang sehingga Jibrail berjanji sekiranya darah Nabi jatuh ke bumi maka akan diterbalikkan gunung ke seluruh penduduk Taif..Lantas Nabi menahan darah dengan kasutnya supaya tidak menitis ke bumi sehingga berkocak kasut baginda dengan darah. (sungguh saya tak dapat bayangkan)Tahu tak tahun tu dipanggil tahun kesedihan..? Rasulullah kematian isteri tercinta kemudian disusuli bapa saudaranya Abu Talib yang selalu membela baginda..Tekanan dari penduduk Mekah yang memaksa Nabi berhijrah ke Taif tetapi malangnya penduduk Taif menolak dakwah Nabi dengan sekerasnya..Betapa dukacitanya Nabi sehingga mengadu kepada Allah..Tapi Nabi tak minta dibalas perbuatan buruk mereka.
Betapa baiknya Nabi.
***********
Bila saya dah putus asa dengan dunia, bila saya mula rasa penat untuk berbulatan gembira bila saya dah penat mencari ilmuNya. Bila kaki mula lemah untuk melangkah ke jalanNya, bilamana teringat betapa besarnya pengorbanan Nabi SAW,keluarga dan para sahabat, bilamana mengenangkan betapa banyaknya darah dan air mata yang tumpah demi agama ini dengan sendirinya kekuatan itu datang..
Datang atas rasa bersalah...
Bersalah bila menjadi manusia yang tak mengenal erti bersyukur.
Ya Rasulullah..izinkan aku mendapat syafaatmu di Masyar kelak.
;'(

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Maaf andaikata entri ini berbaur riak atau emosi..Ambil dan bacalah dengan semangat untuk meraih cinta Allah dan Rasul..Bila banyak membaca dan mendengar kisah Nabi Muhammad SAW serta berusaha untuk mengenali Nabi Muhammad SAW, saya pasti hati kita juga akan tersentuh dan tanpa sedari air mata akan mengalir dengan sendirinya tatkala nama Rasulullah disebut.. Cinta dan rindu tu pasti akan hadir..Trust me..



Wassalam..
#Terimakasihsudibaca

Wednesday, August 6, 2014

CPUV REVIEW: AIR ASIA GO - KOREA SALE!


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

First time nak review CPUV Nuffnang yang menari-menari zapin kat blog suri raudhah ni..Bertambah excited lagi bila ternampak jer kat banner tu Korea On Sale - Return flight+Hotel+Tax from RM999. Bila sebut jer Korea terus nak jerit Wow woha Korea tu...Saranghae!! 
korea on sale air asia

Upss..Aku bukan peminat tegar K-Pop yer cuma bila cerita pasal Korea otomotik teringat artis Korea yang comel-comel tu..Dulu aku layan jugak drama Korea antara drama faveret Jewel in the palace, Autumn in my heart dan All about Eve...Okehhh.. Sekarang Air AsiaGo.com ada buat promotion ke Korea. Tempahan tiket boleh buat sekarang dan akan berakhir pada 10 Ogos 2014. Travel mulai Ogos ni sehingga 28 Februari 2015. So bagi sesape yang duit tengah berkepuk-kepuk tu boleh la cepat-cepat tempah tiket sekarang..!!!Grab now..Aku nak pergi tapi ermmm tahun ni nak travel tempat lain maybe some other time..Korea wait for mee..I'll see you!!:)

Bila cerita pasal Korea mesti akan teringatkan pemandangan tempat yang cantik..Memang tersangat alam semulajadilah..Dan tetiba pulak aku teringat si Fatin Liyana ni ha..

fatin liyana korea trip
Jeles la tengok gambar ni...

Huwaa..Korea sangat. dikk..!

fatin liyana korea trip
Fatin..you 're beautiful..Seriyess tak tipu..(^_^)
Ape petua nak bagi kulit gebu macam awak?..Some more tips please!!!

korea trip fatin liyana
Serius ini comel!!

korea trip

Dahh...dah..Aku just nak tunjukkan betapa cool nyer Korea ni...
bukan suh tengok lama-lama dak Fatin Liyana yang cun melecun tu...hehe
Tapi aku pon suka tengok dia...
Fatin, sis mintak izin guna gambar Korea awak yer..
Boleh la...Boleh la sambil buat muka Gwiyomi
Peace..!!:)


Korang boleh la usha blog Fatin Liyana kalau nak tengok gambar lain yang membuatkan korang lebih excited nak ke Korea lagi-lagi Air Asia Go.com tengah ada promotion sekarang ni..!!Mesti pasni aku stalk blog korang pulak..hehe..

cpuv nuffnang - air asia

Lastly..Love u much Nuff...Pasni sudi-sudikan singgah blog suri raudhah lagi yer..:)

#Terimakasihsudibaca

Saturday, August 2, 2014

Salam perantauan..Jauh dimata dekat di hati.:)


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Korang pon mesti pernah belek-belek berita harian atau kosmo pastu terpampang dua muka surat ucapan raya pelajar Malaysia yang belajar di perantauan. Selalunya sebulan nak raya dah ada terpampang kat situ.. Seronok tengok gambar student Malaysia and warga Malaysia yang menetap nun seberang laut sana..

salam perantauan pelajar mara

Aku pon sama..
Memang dari zaman dulu kala bila bulan ramadhan konfirm ada ucapan raya atau salam perantauan bermuka-muka surat. Time tu confirm adik-beradik  kena tunggu lama la turn nak baca surat khabar tu kan.. Dulu berangan bestnya la study kat oversea tapi setakat berangan je la. Hajat tak kesampaian sebab dulu belajar suam-suam kuku jer..-_- Tapi study kat Malaysia pon ok what.. Senang sikit nak berkepit dengan famili..Kalau aku belajar kat oversea agaknya tahun pertama tu homesick memanjang pastu tahun kedua lupa daratan...hehe..Agaknya sebab tu aku tak ditakdirkan merantau nun jauh di sana.hahaa..

salam perantauan pelajar mara

Aku paling suka tengok gambar di atas ni..No..no..no bukan sebab jejaka-jejaka malaya tu yer tapi sebab gambar ni ada makna tersendiri...Apa maknanya..??susah nak explain la...Ermm..maybe sebab aku rasa selalunya pompuan yang sepatutnya posing camtu tapi ni sebaliknya pulak..hehe..

salam perantauan pelajar mara

Attention!! To anak-anak yang comels nanti bila dah balik Malaysia jangan lupa cakap Melayu yer... Ayah-ayah, ibu-ibu,daddy mummy jangan lupa bahasa jiwa bangsa. Biasakan anak-anak  campur cakap melayu or english..Jauh mana pon kita pergi jangan lupakan bahasa dan bangsa.. Jangan sampai anak kita tak pandai lansung bahasa ibunda kita.. Seriyes cakap, ia sangat merugikan!! Tengok tak Kajol dalam Kabhi Kushi Kabhi Gam..see betapa nampak dia sayangkan negara and bahasa dia..Semangat tu yang kita nak!!  

salam perantauan pelajar mara

5 Sebab kenapa aku suka baca salam perantauan?

1) Sebab aku suka tengok pemandangan. Even tak dapat pergi tengok gambar pon jadi la..
2) Aku suka tengok gambar student Malaysia kat oversea pastu mula la my mind automatically say 'dorang ni mesti budak pandai-pandai'. Untung la..
3) Bila ada salam perantauan baru lebih terasa suasana raya..Ye lah kat paper keluar bermuka surat berhari-hari tau..
4) Sebab aku suka membaca
5) Refer balik semua di atas..

Sorry, i amik gambar uolls publish kat sini..Actually aku amik senyap-senyap kat FB Mara..Semua ni student tajaan Mara.. Dulu kan aku pernah kerja kat Mara..Tapi nak dapat tajaan tu jangan mengharap ler..huhhh.. Apapon MARA tetap dihati..Ececehhh..drama queen sangat!..=)

Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin dari suriraudhah ..peace!!

#Terimakasihsudibaca#

Friday, August 1, 2014

Mufti Menk berbaju Melayu


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Tak payah nak kenalkan lah siapa Mufti Menk ni bcoz rasanya ramai yang kenal kan? Err ada ke yang tak kenal ni?T___T

mufti menk

Nak kena story sikit pasal Mufti Menk ni..
Beliau adalah imam dari Masjid terbesar di Harare, Zimbabwe.Mufti Ismail Musa Menk lebih dikenali sebagai Mufti Menk. Beliau aktif memberi ceramah di Malaysia especially  di bulan Ramadhan baru-baru beliau menjadi imam solat tarawikh di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya.


Saya rasa korang mesti pernah dengar kisah penghijrahan Neelofa kan? Dalam proses penghijrahan, Neelofa katanya banyak mendengar ceramah Mufti Menk melalui video-video di Youtube. Bukan Neelofa jer rasanya ramai artis lagi antaranya Natasha Hudson, Fara Fauzana dan Ummi Nazeera yang ikut datang sendiri ke Masjid Sultan Zainal Abidin untuk solat tarawikh dah mendengar tazkirah dari Mufti Menk

Bila saya mula mengenali Mufti Menk?
Mulanya saya dapat video ceramah mufti menk dari group whatsapp tapi masa tu saya tak kenal siapakah beliau..Just dengar then lama kelamaan saya dah terbiasa dengar nama Mufti Menk.Mufti Menk.Mufti Menk, then masa ramadhan yang lepas saya mula dengar video-video beliau di Youtube..Mashaallah tazkirahnya sangat menyentuh ke dalam hati....Till now i still listen and download her videos..Seriously, some video touched deepest in my heart..

He's awesome!!

Selain Mufti Menk saya juga mengkagumi ilmuwan agama yang saya suka anggap mereka ni sebagai guru atau murabbi yang mendidik hati dan jiwa. Ye lah saya ni manusia biasa yang ada silap salahnya, sometime moody, sometimes stressed pastu rasa jiwa kacau so bila halwa telinga menyerap kata-kata mereka saya mula cool down seperti ais salju di kutub utara.. Pastu saya mula muhasabah Ooo 'aku dah buat salah..tak patut buat macam ni, kenapa aku buat camtu.menyesalnya..arghhhhhh.!!! Nak konsisten iman ni susah lagi-lagi dengan dunia yang penuh pancaroba beronak duri ni. So hati kita kena sentiasa dijentik supaya tak terus terlena makanya carilah guru atau murabbi yang dapat mengisi kekosongan hati...Wait..wait..bukan kekosongan hati single mingle ok.yang tu ubatnya kawen je lah..!!What i mean is cari sesuatu yang boleh drive you heart dari terus tersesat jauh.....you get it??Please say yess...:) 

I follow and heard them..They're awesome!!:)
Habib Ali Zainal Abidin
Ustaz Pahrol Juoi
Ustaz Iqbal Zain
Ebit Lew
Prof Muhaya
hanya sekadar beberapa nama..

Ehhh..you all nak tengok Mufti Menk berbaju Melayu..??

gambar mufti menk berbaju melayu

Haaa...Agak berbeza kan? Selalunya beliau biasa berjubah dan letak kain di kepala.. Kali ni tampil dengan baju melayu dan songkok sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia..Sekarang Mufti Menk dah pon pulang ke negara asalnya Zimbabwe..So sesiapa yang nak tahu updates dari beliau boleh LIKE FB Mufti Menk.



#Terimakasihsudibaca#
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved