Gambar pilu anak mangsa nahas MH17: Sayang..kalian kena kuat!. | Suri Raudhah

Sunday, August 24, 2014

Gambar pilu anak mangsa nahas MH17: Sayang..kalian kena kuat!.


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Jumaat 22 Ogos 2014 akhirnya seramai 20 jenazah mangsa tragedi MH17 selamat dibawa pulang dari Belanda ke tanah air. Negara mengisytiharkan hari berkabung sebagai tanda penghormatan dan turut merasai kesedihan ke atas tragedi yang menyayat hati itu.


Sape sangka pesawat komersil negara yang berlepas dari Belanda untuk kembali ke tanahair pada 17 julai 2014 menjadi sasaran tembakan dari pihak yang sangat tak bertanggungjawab. Apatah lagi umat islam sedang menyambut bulan Ramadhan..Secara jujurnya, aku menerima berita pesawat MAS ditembak di Ukraine masa waktu nak bersahur. Masa tu memang satu rumah terkejut mana taknya misteri MH370 pon masih belum terungkai dan sekarang pesawat MH17 pulak menjadi mangsa..Agak memilukan bila kesemua penumpang maut dan takde seorang pon yang terselamat untuk kita mengetahui apa sebenarnya yang terjadi..

Terfikir bagaimana detik terakhir sebelum kapal terbang ditembak dan terhempas. Betapa kuat hempasannya ke bumi..sape pihak yang bertanggungjawab sehingga adakala mulalah datang idea teori konspirasi..Secara jujur semasa kehilangan pesawat MH370 lebih mengundang perasaan sedih yang mendalam sehingga beberapa kali mengalir air mata bila tengok liputan tv,mendengar doa,tazkirah di masjid mengenai tragedi MH370.. Masa tu emosi bercampur sehingga letih fikir untuk tahu jawapan apa sebenarnya terjadi. Kalau terhempas mana bangkai pesawat?..berbagai persoalan yang kadang-kadang mengundang kesedihan..Lagipon itu peristiwa besar pertama membabitkan pesawat MAS .

Di saat menerima berita pesawat MH17 ditembak jatuh di Ukraine air mata seolah kering.. Tak mampu menangis bila mana pada masa itu penuh dengan berita dan liputan perang di Gaza.. Berita pencerobohan di Gaza oleh Israel lebih memilukan apatah lagi angka korban yang semakin meningkat saban hari..

Tapi hari jumaat 20 ogos 2014 air mata mengalir juga...Sape yang mampu menahan air mata bila melihat gambar pilu anak-anak ini.?

Abderrahman 9 bulan anak kepada co-pilot Ahmad Hakimi Hanapi di dukung oleh sahabat baik arwah bapanya semasa doa solat jenazah di masjid putrajaya.

Berbeza sekali riak muka abderrahman seolah mengerti kesedihan pada hari itu.. :'(

Muhriz Marzaidi 10 tahun anak pramugari Mastura Mustafa tak dapat menahan kesedihan..


Muhriz menabur bunga dipusara ibu tercinta..


Alif Hazim 2 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin memeluk keranda ibunya

Alif Haiqal 8 tahun anak kepada pramugari Hamfazlin Sham Muhammad Ariffin 


Aqil Raqif Mohd Raflis 6 tahun anak sulung ketua pramugari Azrina Yaakob. Lebih memilukan anak ini menyambut ulang tahun kelahirannya yang juga merupakan hari pengebumian ibu tercinta.

Sayang..semoga kalian membesar menjadi anak yang soleh..anak yang akan teruskan mendoakan ibu dan ayah yang telah pergi mengadap ilahi..Satu hari nanti pastu kalian akan mengerti..

Al- Fatihah..
Takziah

No comments:

Post a Comment

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved