Suri Raudhah: 2011

Friday, September 30, 2011

Ramlee Awang Murshid novelis thriller!!


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Kenalkah korang dengan penulis genre thriller yang hebat kat Malaysia ni??
Dia adalah RAM
RAM??
Ramlee Awang Murshid..
Haaa baru nak feeling thrilled hampeh tak thrill langsung kot!

Actually aku baru je berjinak-jinak dengan karya beliau..ni sebab pengaruh dari my sis la..Dia ada cakap" intan cuba baca novel Ramlee Awang Murshid (RAM)..Best tau..Kalau ko baca mesti kau suka..Punya la banyak dia pinjam novel  dari kawan dia kot..Semua karya RAM..Aku pon sempat la usha sikit-sikitkan..Cover depan novel RAM ni memang cantik belaka. Kalau orang yang giler dengan novel ni mesti kenal dengan Ramlee Awang Murshid aka RAM kan..Novelis thriller terkenal ni..Novel karya RAM yang pertama aku baca UNGU KARMILA..Malas nak cerita novel ni kisah apa..Nak tahu baca sendiri la yer..:)


Sebelum ni aku banyak layan novel cintan-cintun jer..Biasa la karya Hlovate, Damya Hanna,Aisya Sofea,Fauziah Ashaari dan lain-lain yang seangkatan dengannya.Tapi bila dah mula baca novel genre thriller ni,best la pulak..Aku rasa la kan kalau baca nocel RAM ni lebih kurang baca novel John Grisham..Tapi novel RAM bercirikan islam dan budaya orang timur la..Bukan bermaksud RAM ni meniru John Grisham, cuma persamaan dari segi genre thriller yang diselitkan elemen 'love' tu je..But i like OK..


Kebanyakan novel RAM lebih berkisarkan penyiasatan, diselitkan elemen cinta dan kasih sayang dan menonjolkan ciri-ciri masyarakat malaysia. Memandangkan RAM berasal dari Sabah so beliau banyak bercerita tentang keindahan negeri Sabah. Tapi apa yang menarik minat aku lagi membaca disebabkan novel beliau diselitkan juga unsur ajaran islam. Watak yang cuba ditonjolkan terutama watak hero memang boleh buat orang jatuh cinta la..hehe..In my opinion, RAM seorang novelis yang teliti dalam berkarya. Pada page terakhir novel beliau memang akan ada rujukan sumber mana yang diperolehi bagi fakta yang diselitkan dalam novel. Kagum dengan gaya penulisan beliau.U all cuba la baca...Ni antara koleksi novel beliau..:-

novel ramlee awang murshid

Setakat ni aku paling suka cover depan novel Cinta Sang Ratu..Cantikkan....Banyak lagi novel beliau yang aku belum baca ni..Hari tu cari novel RAM kat library office. So sempat pinjam 2 buah je. Cinta Sang Ratu dan ADAM. Yang lain akan menyusul kemudian......(^-^)

Ramlee Awang Murshid

Peminat setia kena tahu background orang yang dia minat tu!! 

RAMLEE AWANG MURSHID lahir pada 4 November 1967 di daerah Papar, Sabah. Memulakan persekolahan di Sekolah Rendah Kapayan Kota Kinabalu (1974-1979). Kemudian menuntut di Sabah College (1980-1984). Sijil Komunikasi Universiti Kebangsaan Malaysia (1999-2000). memiliki ijazah B.A (Hons) Communication Universiti Kebangsaan Malaysia. Bertugas sebagai wartawan penyiaran di RTM Angkasapuri Kuala Lumpur.(Kami satu kapal@RTM..tapi jarang jumpa..hehe)



 RAM bersama keluarga..

Ok la..Nak gi sambung baca novel..

bye..

Wednesday, August 17, 2011

Ramadan yang pertama i ada blog..:)


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Bila dah ada blog ni dah semestinya kena bagi ucapan sikit yer dak? So menyambut bulan yang mulia ni, aku nak ucapkan selamat menyambut ramadhan to my readers..Alhamdulillah berpeluang lagi menyambut Ramadan kali ini. Semoga Ramadan kali ini lebih baik daripada ramadan yang sebelumnya. Aamin.


Ramadan adalah bulan penuh rahmat. Alangkah ruginya jika kita mensia-siakan peluang terindah ini. Semoga di dalam bulan Ramadan ini kita dapat memperindahkan dengan alunan al-Quran kerana sesungguhnya Al-Quran itu telah diturunkan pada bulan Ramadan, memperbaiki diri dari godaan dan hawa nafsu,memperkuatkan ketaqwaan kepada Allah s.w.t. Insyaallah marilah kita sama-sama akan cuba ke arah itu.. Ya Allah berikan lah hambamu ini kekuatan,bantu lah hambaMu dalam mencari keredaanMu.

KEISTIMEWAAN BULAN RAMADAN
 Segala amalan akan dilipatgandakan pahalanya
 Pada setiap malam bulan Ramadan berpuluh ribu malaikat akan turun ke bumi serta  memohon keampunan bagi mereka yang memanfaatkan malamnya dengan bersujud,berzikir dan beribadat kepada Allah swt.
 Bulan penuh rahmat serta pengampunan dosa
 Doa akan dimakbulkan bagi mereka yang sentiasa memohon kepada  Allah swt
 Bau mulut orang berpuasa lebih harum dari aroma kasturi disisi Allah swt
 Syaitan akan diikat sehingga tidak mampu bergerak dari mengganggu manusia.
 Di dalamnya terdapat malam yang dipanggil Lailatul Qadar.

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ
Malam al-Qadar itu lebih baik dari seribu bulan [Surah Al-Qadr : Ayat ke 3]

Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh berkah dan kebajikan. Rasulullah S.A.W. Bersabda : “Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan Ramadhan yang penuh berkah, Allah memfardhukan agar kamu berpuasa di dalamnya, dimana disitu dibuka segala pintu syurga, dikunci didalamnya segala syaitan. Di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Barang siapa yang tidak memberikan kebajikan malam itu, sungguh tidak diberikan kebajikan di dalamnya.” (H.R. Ahmad, Nasai dan Baihaqi dari Abu Hurairah).

KEISTIMEWAAN ORANG YANG BERPUASA
Rasulullah S.A.W., juga pernah menyebutkan tentang keistimewaan orang yang berpuasa :
"Sesungguhnya di syurga ada satu pintu bernama Al-Rayyan,dari pintu ini akan masuk
 orang-orang yang berpuasa. Pada hari kiamat,tidak ada sesiapa pun selain mereka yang akan memasuki pintu ini,dikatakan mana orang-orang yang berpuasa..? Lalu mereka semua berdiri,tidak ada satu pun yang memasuki pintu ini,jika orang-orang yang berpuasa telah masuk,maka pintu itu ditutup,sehingga tidak ada seorang pun selain mereka yang memasukinya"


“Orang yang berpuasa mempunyai dua kebahagiaan. iaitu berbahagia dikala berbuka dan dikala bertemu Allah.” (riwayat imam Muslim).

MUHASABAH RAMADHAN
Oleh itu,marilah kita sama-sama merenungkan berbagai keistimewaan dan kemuliaan di sepanjang bulan suci Ramadan ini dengan membuka lembaran baru kehidupan yang bersih. Penuhi bulan ramadan dengan ibadah-ibadah bagi mendekatkan diri kita kepada Allah swt serta bagi mendapatkan keredhaanNya.

Errr jangan lupa niat puasa!!!






Ramadhan Kareem..
Wassalam..

Sunday, July 24, 2011

Solat Dhuha:Cara mengerjakan solat dhuha dua rakaat


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Sebenarnya kalau nak diikutkan solat sunat Dhuha ni agak mudah cuma kita rajin tak rajin jer nak buat. Saya jarang buat, nak jadikan cerita saya mula mengenali dan belajar solat dhuha masa tu saya sangat 'down' dan tertanya-tanya hala tuju hidup..Jiwa rasa kosong..serabut,stress and so forth. Kebetulan kat rumah banyak buku agama pastu saya selak helaian demi helaian sampai lah ke bab solat dhuha..


Pertama kali saya jatuh cinta dengan makna doa solat dhuha...Sejak hari tu saya cuba buat walau tak selalu.. So saya nak share panduan solat dhuha..Hopefully kita sama-sama boleh cuba amalkan.. :)

Ringkasan Tatacara Mengerjakan Solat Dhuha

Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu afdal : 8 pagi - 1 petang sebelum waktu Zohor. 
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).

Rakaat Pertama

1)      Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Dhuha

أُصَلِّي سُنَّةَ الضُحَى رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَ

" Sahaja aku menunaikan solat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala"

2)      Takbiratul Ihram
3)      Doa Iftitah
4)      Membaca surah al-Fatihah
5)      Membaca Surah al-Kafirun (Surah Ayat Al-Quran)
6)      Rukuk
7)      Iktidal
8)      Sujud
9)      Duduk antara dua sujud
10)    Sujud kali kedua
11)    Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua
1)      Baca surah al-Fatihah
2)      Baca surah al-Ikhlas (Surah ayat Al-Quran)
3)      Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (6) hingga (10)
4)      Duduk untuk tahiyyat akhir
5)      Sebelum bangun tahiyyat akhir saya amalkan baca Ya Wahhab (Maha Pemberi) (40x) 
6)      Memberi salam ke kanan dan ke kiri
7)      Baca doa selepas solat sunat dhuha

Doa selepas solat dhuha

اللَّهُمَّ إِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ . اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي الْسَمَاءِ فَأَنْزِلْهُ وَإِنْ كَانَ فِيْ الأَرْضِ فأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ مَعْسِرًا فَيَسِّرْهُ وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِي مَا أَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

"Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu.kecantikan itu ialah kecantikanmu,keindahan itu keindahanmu,kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu". Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah,jika haram sucikanlah. Jika masih jauh maka dekatkanlah. Berkat waktu Dhuhamu, keagunganmu, keindahanmu, kekuatanmu dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh"


by: UNIC

Sekali buat mesti jatuh cinta....:)

Wassalam..

Thursday, July 21, 2011

Bercuti ke Pulau Langkawi..


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..

Kebetulan cuti masih banyak.So apa lagi cuti-cuti Malaysia @ Langkawi la..Dinasihatkan kalau tak nak buang masa if tersesat or what so perlulah kena ada map sebab kitorang tak ade tour guide.. Naik flight Air Asia (ofcoz beli time promotion) pastu sewa kereta bila dah sampai ke Lapangan Terbang Langkawi. So kitorang decide pilih kereta Toyota Unser.

peta langkawi

Banyak jugak tempat yang menarik kat Langkawi ni..Antara tempat yang sempat singgah sepanjang 3 hari kat sana antaranya Pulau Lang, Makam Mahsuri,Cable Car, Kilim Forest Park, & banyak lagi la..Dah lupa nama tempat.Best jugak shopping kat sana..Banyak jugak la aku borong coklat..hehe..Sepanjang 3 hari kat sana,me & family stay kat Twin Peaks Island Resort di pekan KUAH..Kira strategik jugak la sebab dekat dengan pekan,pasaraya semua dekat je  dari situ.

twin peaks island resort langkawi

chalet twin peak

Seseorang penah cakap yang Langkawi sekarang dah tak berapa best sangat sebab dah makin banyak pembangunan kat situ. Tapi bagi aku yang baru nak pergi ni best jugak la kat sana.Lagi-lagi dikelilingi pulau. Kalau naik cable car nampak pemandangan dari atas memang cantik..CABLE CAR..??? Huwaaa best2..mula-mula takut jugak nak naik..Tengok dari bawah tinggi nyer..Dup dap dup dap je masa mula-mula nak naik..Tapi sebab dah ada experience sebelum ni so x la gayat sangat..

cable car langkawi

Seriyess gayat tapi berbaloi jugak sebab dapat tengok pemandangan cantik. Dari atas boleh tengok 7 puluh yang ada di sekitar Pulau Langkawi. Memang berpinar bijik mata nak tengok bawah lama-lama seram sejuk pon ada tapi still boleh maintain lagi keayuan dan ketatatusilaan tu.muehehe.:)


pemandangan naik cable car langkawi

Kat area Cable Car tu memang banyak kedai jualan cenderamata..Harga agak mahal tapi kena pandai tawar-menawar la kalau nak beli dengan harga yang murah.. 

kedai cenderamata langkawi



souvenir langkawi

souvenir langkawi 1

souvenir langkawi2

souvenir langkawi3

souvenir langkawi4

souvenir langkawi5

souvenir langkawi6

Dan ini paling comel..Anak itik tok dimandi dalam kolam....................sila isi tempat kosong:)

itik comel at langkawi


I geli dengan En Cockroach jer dengan ular boleh tahan lagi..Sekali pegang RM5!!!

Sangat terpesona dengan keindahan Pulau Langkawi..Lagi-lagi banyak tempat lain yang kami sempat pergi antaranya Pantai Cenang..Pantai Cenang ni memang menjadi tumpuan pelancong so banyak la free show kat situ dah ala-ala Bali kot..Cakap macam aku pernah pergi Bali jer..heee.

Pantai Cenang langkawi

Memang tak sah la kalau pergi pantai waktu petang-petang ni tak tengok sunset..Boleh la feeling feeling ombak rindu giteww..haha. Air pantai kat sini nampak bersih. Suasana memang 'syahdu'..Sempat la jugak main pasir-pasir ditepi pantai..Betul ke orang cakap kalau suka tengok sunset ni maknanya dia romantik orangnya..I dont think so..I prefer orang cakap dia ni pencinta alam ciptaan Ilahi..:)

pantai langkawi

parachute langkawi

Parachute..??Memang tak naik la..Gilerr nak naik tu..Dah la dorang jatuhkan kat dalam air.. memang tak sanggup naik ler..

The next day kitorang pergi  Kilim Geoforest Park dan Gua Kelawar  ..

kilim geoforest langkawi

gua kelawar langkawi

gua kelawar pulau langkawi



Naik bot sambil bagi makan helang.. Macam-macam jenis dan warna helang yang ada kat sini.. Ada warna hitam,putih,kelabu,oren..Pantang nampak makanan laju jer nak menyambar bak kata manusia rezeki jangan ditolak ye dak?haaa..

helang langkawi


kapal langkawi

Sempat juga singgah ke Makam Mahsuri..Nak masuk dalam tu kena bayar tapi lupa berapa harga sebenar tak silap kurang dari RM10..

makam mahsuri

gambar potret mahsuri

Kisah Mahsuri yang sangat legend.. Kat dalam ni juga ada Muzium yang di dalamnya ada segala barang bersejarah, barang-barang purbakala zaman nenek moyang kita di zaman kesultanan dulu-dulu..Tapi sayangnya tidak dibenarkan tangkap gambar..NO camera allowed...So takde la gambar gamaknya..=)

generasi mahsuri
Gambar generasi Mahsuri.. Wan Aisyah namanya..Korang masih ingat lagi ke sumpahan Mahsuri?? Tanah ini takkan aman selama tujuh keturunan..!!!

" Ya Allah, Ya Tuhan Yang Maha Melihat Segalanya, aku redha akan matiku jika benar aku bersalah tapi jika benar aku dianiaya...sesungguhnya aku haramkan darahku mengalir ke bumi ini, dan aku sumpah, bumi Langkawi tidak akan aman, berpuakalah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan!"

dataran lang di langkawi
Ini adalah Dataran Lang..Tak sah lah kalau datang sini tak bergambar dengan bapak helang ni!!

sejarah dataran lang

Banyak lagi tempat lain yang kami pergi tapi dah penat nak pikir pastu juling mata nak pilih gambar beratus-ratus ni.. So ini je la gambar yang aku rajin nak upload..Ini antara tempat yang korang pon kena pergi:-

Idaman Suri
Haji Ismail Group
Pasar Malam di Pekan Kuah yang happening 
Telaga Mahsuri
Kilang Gamat

Selama 3 hari kat sana dah sampai masanya pulang..Flight pukul 10 malam tapi delay sampai pukul 11.30..Jenuh menunggu..Tahu tak penantian itu satu penyeksaan.. Tapi nak buat camne redha je la..Sabar separuh dari iman kan..:)

flight from langkawi

Ok..Sekian..

Bye..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved