Suri Raudhah

Wednesday, June 22, 2016

Mee rebus simple tapi sedap


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog ada yang rindu ke..hahaa..?

Anyway thank you pada yang sudi singgah or for those yang dalam diam2 stalk blog suriraudhah ni..hee. (perasaan;)

Hari ni sempat la kita menjengah ke dapur untuk asah cooking skill biar jangan sampai berkarat.. hehee

Disebabkan kat rumah ada pes mee rebus yang beli tahun lepas tapi tak sempat masak lagi, jadinya sebelum pes tu expired baik la kita masak.

Kita pakai instant jer..Pes adami..



Resepi mudah jer..Semudah 123 ;)

1 paket mee kuning(saya guna spaggeti)
Pes mee rebus adami ( 1 paket cukup 8 -10 orang makan)
Kubis/sawi/tomato
Ubi keledek direbus dan dilecek
Daging/ayam/udang dll (aku guna daging rebus, air rebusan jangan dibuang)

Cara memasak
Ikut je resepi macam kat plastik pes mee rebus tu je kalau korag nak senang..

Tapi sebabkan aku rajin so aku tambah dan sesuaikan ikut citarasa tekak sendiri..hee

Tumis cili, masukkan pes sampai naik minyak
Letak air rebusan daging + air kosong dalam periuk, masukkan daging yang telah direbus dan keledek yang telah dilenyek tunggu dalam 25-30 minit pastu masukkan tomato,dan tambah garam dan gula( sesuaikan ikut rasa tekak sendiri ;)

Tutup api...tadaaaa siap...

Untuk hiasan mudah jer..telur rebus, tauhu goreng, daun bawang/sup, cili merah/hijau, limau kasturi. Biasa kalau mee rebus tak sah kalau tak ada cucur kan? Aku tak rajin nak buat and google resepi bagai. So, ini je lah yang ada.



Ermm..Not bad..Kira lulus la nih..hahaa..




Senyum pueh ati..:)

Thank you for reading.

Sunday, December 20, 2015

NURRAYSA PART1: Kenapa aku tak cantik?


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum

Setelah sekian lama blog suri raudhah tak berupdate..Maklumlah busy dengan macam2 hal..Sometimes tak busy pon cuma tak ada idea nak update blog. Banyak benda yang aku rasa nak cerita sebenarnya tapi bila dah buka blog rasa malas pulak nak menaip..Better simpan je la dalam hati.. :)

Caner life korang dah nak sampai ke penghujung tahun ni? Penuh warni-warni atau penuh onak duri..? Apapon selagi namanya kehidupan pasti ada manis,pahit dan masamnya bukan?Harungilah hidup ini dengan tabah dan penuh rasa syukur..

Bila aku teringat zaman muda2 dulu..aku rasa macam2 dah aku lalui. Pahit manis yang menjadikan aku tabah dan kuatkan untuk melalui kehidupan sehingga hari ini. Dulu aku tak yakin pada diri sendiri. Aku selalu rasa dalam keluarga aku la paling tak cantik sedangkan kakak2 aku cantik. Penah sekali masa form 3 muka aku tetiba naik jerawat yang sangat teruk..muka jadi bengkak dan merah time tu punya la maluuuu nak mengadap dunia..Rasa down giler time tu..Dah la tak cantik pastu muka penuh jerawat pulak tu..Korang bayangkan betapa stress nak jawab soalan "nape muka ko tu?merahnya muka ko...!Banyak nyer jerawat naik. Korang semua tahu tak betapa hati aku terluka saat tu..Ingat aku nak ke keadaan muka jadi camtu...Yang paling tak tahan bila ade budak2 laki satu sekolah ejek muka aku yang camtu..dan korang nak tahu apa yang jadi dengan budak laki yang penah ejek muka aku dulu lepas beberapa tahun kemudian???...

Kalau ade masa nanti aku cerita eh....!

Berbalik kepada cerita tadi,Lepas SPM kulit aku dah kurang dah jerawat, tapi still bermasalah lagi lepas aku guna OXY..10 tahun  dulu fames produk ni?Kalau korang tak penah dengar maknanya korang bukan dari zaman 80's la..Ye la korang SKII,Mary Kay,Qu puteh qu puteh barulah putih kan? Dulu mana aku mampu nak beli sume tu..Harapkan duit mak ayah jer.Lagipon dulu tak macam sekarang..Produk kecantikan tumbuh bak cendawan lepas hujan..Sampai tak tau nak pilih yang mana satu..Pastu maybe lack of beauty concious masa tu..

Time flies...Alhamdulillah kulit yang teruk dulu dah pulih. Cuma kadang-kadang time period naik la seketul dua jerawat..Macam-macam skincare aku dah cuba..Tapi semuanya tak bertahan lama.. Bulan lepas aku diperkenalkan dengan atu produk ni.. Korang penah dengar nama produk ni?..

NURRAYSA BEAUTY SKINCARE!!


Ni ha produknya..

Alhamdulillah setakat ni serasi dengan kulit aku.. Nurraysa skincare ni diperbuat dari bahan semulajadi that means tiada kesan sampingan yang tak elok untuk kulit. Ia selamat dan suci..:) Aku paling suka dengan Nurraysa UV Cream. Walaupon teksturnya kesat tapi tak berminyak dan tak melekit sama sekali. Bila pakai muka nampak sekata dan tak perlu nak pakai bedak lain dah. Lagipon aku ni jenis yang tak suka pakai krim sebab kulit aku tersangat sensitif. Silap pakai krim sikit konfem naik jerawat atau bintik hitam. Sekarang setiap pagi sebelum pergi ofis aku mesti tepek UV Cream ni..Dah terbiasa dan serasi dengan Nurraysa ni.



Aku pakai satu set yang dalamnya ada Sabun bar,Treatment Serum,Whitening Spray dan UV Cream. Ini cara guna style aku...

Pagi
1. Cuci muka dengan Nurraysa Collagen Soup
2. Sapu Treatment Serum ke seluruh muka
3. Tepek UV Cream dengar memutar ke atas
4. Semburkan Whitening Spray ke wajah dan ratakan

Malam
1. Cuci muka dengan Nurraysa Collagen Soup
2. Sapu Treatment Serum ke seluruh muka
3. Semburkan Whitening Spray ke wajah dan ratakan

Bangun esok pagi tengok jerawat dah mengecut... Tadaaaa...Hati berbunga-bunga gembira..haha..

Apa yang best Produk Nurraysa Beauty ni?

✔ Produk sesuai untuk LELAKI & WANITA
✔ 100% tanpa bahan kimia
✔ 100% dibuat dari bahan semulajadi
✔ Bertahan untuk 2-4 minggu bergantung kepada penggunaan Bertahan untuk 2-4 minggu bergantung kepada penggunaan
✔ Permukaan kulit menjadi lebih cerah,licin dan anjal
✔ Wajah kelihatan bersih,segar disamping itu mencerahkan kulit dan badan
✔ Merawat jeragat,mengurangkan whitehead dan blackhead
✔ Mengecutkan jerawat dan hilangkan parut jerawat
✔ Melembapkan kulit yang kering dan berminyak
✔ Menegangkan kulit wajah dan memudarkan kedutan pada kulit
✔ Merangsang penghasilan sel-sel kulit baru
✔ Menghaluskan pori dan perbaiki tekstur dan tona kulit
✔ Mampu merawat ekzema
✔ Menyembuhkan luka dan tumit kaki merekah
✔ Menghilangkan parut dan masalah selulit di kulit badan
✔ Berfungsi seimbangkan PH pada kulit. Anti Oksidan yang tinggi

Berminat nak cuba Nurraysa SkinCare boleh pm aku yer..Kalau nak sharing cerita pasal pengalaman korang yang penah ada masalah kulit macam aku dulu pon dipersilakan juga...Sebab aku tahu hanya orang yang pernah merasai je yang paham perasaan tu..

Yerrr.. So far aku puas hati dengan NURRAYSA BEAUTY!!

Thats why aku berani rekemen kat korang yang nak comels and cantiks ni..
Sekarang promosi Year End Sale dari 15 Dis hingga 31 Dis 2015!



Consultation or details  boleh W/A or SMS 012-3306578 (Intan)

Thank you for reading..

Senyum :)

Tuesday, September 8, 2015

Dari mat bangla cuci kereta kita belajar


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.

Ada satu pagi tu, aku menemani kakak ke kedai car wash. Kedai tu berdekatan je dengan area rumah kami. Biasanya kat situlah la tempat nak cuci kereta pon. Sambil menunggu kereta di vacum, mata memandang ke satu sudut..Kelihatan seorang pekerja bangla sedang tekun mencuci kereta..Entah kenapa mata tak lepas untuk terus melihat beliau bekerja..Body kereta disabun, kemudian dicuci dengan air sambil sesekali tangan menggosok bahagian yang mungkin kotoran degil barangkali lalu dibilas lagi dengan air..Hmm..sangat tekun dan cermat sekali..

Kakak bersuara..'Tengok die tu..bagus la kerja die..kereta orang tu betul2 die cuci..tengok cara die lap kereta tu..wahh tak sangka kakak pon perasan perkara yg sama..that means bukan saya sorang je la kat sini yang dok perhati mat bangla tu..Secara peribadi saya mudah 'jatuh cinta' apabila melihat kebaikan..keikhlasan..dan akhlak seseorang..
Yerr..akhlak...:)

Tambah kakak..ada jugak mat bangla yang kuat pegangan agamanya..
Wohaa..kali ni tak mampu nak tundukan pandangan sebab situasi kali ni sangat 'rare'..Tak boleh lepaskan momen ni macam tu jer..so kamera dicapai... heeee.. krek..krek..


Jangan salah faham..ini hanya sekadar perasaan kagum..;)

Apa yang aku nak sampaikan adalah berkenaan budaya kerja itqan..Menggerakkan tangan bekerja hanya untuk Allah..melakukan sesuatu dengan penuh komitmen dan iltizam yang sudah pasti jika semuanya adalah kerana Allah otomatik hati berbunga-bunga riang untuk menyempurnakan kerja dan sanggup pula memberi khidmat yang lebih walaupon habuan atau gaji yang diterima tidak berubah sama sekali.

Itu yang terlintas bila memandang mat bangla tu..Dari situasi ini ada sesuatu yang boleh dipelajari bagi yang mengerti..

Senyum. 



Lepas car wash, jenjalan cari makan di heaven's park gombak..highly recommend to all..

Thank you for reading..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved