Mee rebus simple tapi sedap | Suri Raudhah

Wednesday, June 22, 2016

Mee rebus simple tapi sedap


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog ada yang rindu ke..hahaa..?

Anyway thank you pada yang sudi singgah or for those yang dalam diam2 stalk blog suriraudhah ni..hee. (perasaan;)

Hari ni sempat la kita menjengah ke dapur untuk asah cooking skill biar jangan sampai berkarat.. hehee

Disebabkan kat rumah ada pes mee rebus yang beli tahun lepas tapi tak sempat masak lagi, jadinya sebelum pes tu expired baik la kita masak.

Kita pakai instant jer..Pes adami..



Resepi mudah jer..Semudah 123 ;)

1 paket mee kuning(saya guna spaggeti)
Pes mee rebus adami ( 1 paket cukup 8 -10 orang makan)
Kubis/sawi/tomato
Ubi keledek direbus dan dilecek
Daging/ayam/udang dll (aku guna daging rebus, air rebusan jangan dibuang)

Cara memasak
Ikut je resepi macam kat plastik pes mee rebus tu je kalau korag nak senang..

Tapi sebabkan aku rajin so aku tambah dan sesuaikan ikut citarasa tekak sendiri..hee

Tumis cili, masukkan pes sampai naik minyak
Letak air rebusan daging + air kosong dalam periuk, masukkan daging yang telah direbus dan keledek yang telah dilenyek tunggu dalam 25-30 minit pastu masukkan tomato,dan tambah garam dan gula( sesuaikan ikut rasa tekak sendiri ;)

Tutup api...tadaaaa siap...

Untuk hiasan mudah jer..telur rebus, tauhu goreng, daun bawang/sup, cili merah/hijau, limau kasturi. Biasa kalau mee rebus tak sah kalau tak ada cucur kan? Aku tak rajin nak buat and google resepi bagai. So, ini je lah yang ada.



Ermm..Not bad..Kira lulus la nih..hahaa..




Senyum pueh ati..:)

Thank you for reading.

No comments:

Post a Comment

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved