Akhirnya dapat jugak kerja kerajaan | Suri Raudhah

Tuesday, April 8, 2014

Akhirnya dapat jugak kerja kerajaan


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum

Melangkah dari alam kampus ke alam pekerjaan. Ermmm..panjang nak cerita.

Jalan yang aku lalui tak semudah kawan-kawan yang lain. Semua kawan rapat terus dapat kerja beberapa bulan selepas graduate.. Aku pulak berbulan-bulan dan nak hampir setahun tanam anggur..Tak payah nak cakap la betapa tertekannya. Tertekan bukan pasal duit bcoz aku tinggal dengan family..tak de la nak kena bayar duit sewa rumah, bil sebagainya.. Memang tension tahap gaban la time tu apatah lagi bila orang asyik tanya pasal kerja. Bukannya nak membantu tapi hanya membuat aku lagi 'down'. -_-

Masyaallah..sungguh aku bukan jenis yang terlampau memilih kerja..Tak sama sekali..Korang tak tahu betapanya payahnya aku nak hidup sehingga tahap sekarang.

Boleh dikatakan setiap hari aku pergi CC semata-mata nak cari kerja sebab time tu tak ade internet. Pergi ekspo kerjaya,tengok iklan-iklan jawatan kosong memang wajib. Berapa banyak duit aku habis sebab nak bayar duit cc, tambang, print resume berpuluh ratus..huhu..

Time tu memang rasa dunia ni tersangat kejam.. Kenapa orang lain senang, tapi aku dah buat macam- macam tapi masih tak ade hasil.. Ada masa air mata tumpah jugak..Walaupon depan orang lain aku nampak kuat tapi orang tak tahu apa yang aku rasa..

Bila aku rasa hampir tersungkur, aku muhasabah diri..dari situ aku mula mencari tuhan yang selama ni aku amik mudah..aku mula belajar solat hajat, mengalir air mata apabila dapat meluahkan kepada Yang Maha Mendengar..Di saat orang menjatuhkan aku dengan kata-kata yang menyakitkan, hanya pada Allah swt la tempat aku mengadu.. aku pekakkan telinga, aku pujuk hati untuk lebih kuat dan sabar..

Akhirnya hampir setahun aku dapat panggilan daripada MARA.. Alhamdulillah selepas beberapa hari aku dipanggil untuk lapor diri..Walaupon pekerja kontrak tetapi perasaan time tu tersangat seronok..air mata tumpah lagi..Syukur..

Lebih kurang setahun lebih aku kerja di MARA. Alhamdulillah walaupon gaji tak tinggi tapi simpanan sentiasa ada.. Seronok kerja kat mara lagi lagi dekat dengan town kan. Sogo tu memang wajib la singgah hari-hari, makanan pon banyak pilihan..:)

Dalam masa yang sama,aku isi juga SPA..Selepas beberapa kali gagal akhirnya berjaya jugak dapat kerja tetap kerajaan.. Pastu, terasa sayang nak meninggalkan MARA..Apapon mara tetap di hati..

actually ni masa last day@Mara

Alhamdulillah..Kini genap 4 tahun aku kerja di Angkasapuri. Kat sini la tempat aku mencari rezeki..Dapat juga bagi sedikit duit belanja untuk mak ayah..Walaupon dorang bukan jenis meminta-minta dan mereka juga bekerja tapi aku happy bila dapat buat sesuatu untuk mak ayah..

Kadang kadang aku mengeluh jugak pasal kerja.. apa korang ingat semua kerja kerajaan dok goyang kaki sambil makan choki-choki jer ke..Lagi-lagi aku kerja bahagian akaun..Pening weh!

Tekanan kerja tu biasa la..Tak la sehebat tekanan time tanam anggur dulu.. Mungkin disebabkan aku dah merasa kesusahan dulu, makanya aku tak nak sia-siakan peluang yang Allah swt berikan ni..Betul lah orang cakap disebalik kegagalan pasti ada kejayaan yang akan menyusul selagi kita berusaha..

Pesanan aku bagi yang pernah merasa macam aku, tabahlah..usaha dan banyakkanlah mengadu kepadaNya.In syaa allah mesti lepas ni korang mampu tersenyum semula..

Tapi aku rasa korang mungkin tak pernah merasa apa yang aku lalui..Sekarang ni peluang kerja banyak. Kalau tak nak kerja makan gaji banyak lagi pilihan yang ada.. Meniaga online contohnya.. Lagipon budak sekarang pandai-pandai mesti senang dapat kerja kan? Bagi yang dah dapat kerja tu especially yang kerja kerajaan tolong la jangan suka sangat curik tulang..bukan setakat tulang daging-daging sekali korang curik kan!..Kerana nila setitik rosak susu sebelanga..bawak bertobatlah..biarlah rezeki kita berkat..

Betullah..kegagalan, kesusahan mengajar aku lebih matang.. Melalui kesusahan aku belajar menghormati perasaan orang lain. Just put yourself into their shoes then you will know their feeling.. :)

teman setia anda.. :)


**sparkling smile.

Terima kasih sudi baca :)

9 comments:

  1. sama la..sampai skg sy pn still xdpt kerja..kkdg sdh gak sbb kwn2 sume da dpt keje,rse cm stress aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. usaha dan bertabah la...rezeki setiap org lain2..be strong jangan cpt mengalah dengan tekanan.. Insyaallah ada jalanNya..

      Delete
  2. Saya, lepas 7 tahun kerja swasta , baru dapat tawaran kerja dari SPA. Terasa sayang nak tinggal syarikat tempat saya berkerja sekarang. Nak tolak tawaran SPA takut rugi dimasa depan ..... fuhhhh dilema

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg berat nak tinggalkan klau dah 7 tahun.. Msti en. hairul dah buat keputusan yg terbaik bukan? Just go with d flow..

      Delete
  3. Nini nak sangat kerja gov.....sebab abang berharap sgt.....sekarang kerja swasta kurang masa dgn family

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersyukur nini still ada kerja..X semua kerja kerajaan masuk pukul 8 pukul 5 pm dh boleh balik..mentallity org,kerja kerajaan ni boleh relax..x semua bernasib baik camtu..kerja kerajaan pon ada jgk cabaran dia.. Ada member yg dulu kerja kat bank pastu dpt masuk kerajaan menyesal n nyaris nak berhenti kerja kerajaan.. Tekanan kerja punya pasal..nasib ada adviser yg bertauliah.. Now dia dah boleh adapt..:)

      Apapon nini bole usaha apply kerja kerajaan keh..

      Delete
  4. baca blog akak rasa semangat kejap tp lpasnii mesti down balik . huuu nak sesangat kerja gov tp rezeki x menyebelahi apakan daya

    ReplyDelete
  5. salam miss raudhah..

    kalau simpanan lantikan berapa lama akan di serap masuk.dah hampir setahun jadi simpanan.bln 8 2016 ni tamatlah riwayat simpanan...

    ReplyDelete

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved