Petua Untuk Mendapatkan Rezeki Yang Melimpah | Suri Raudhah

Thursday, August 23, 2012

Petua Untuk Mendapatkan Rezeki Yang Melimpah

Assalamualaikum..
 
Kadang-kadang rezeki itu datang tanpa kita sedari. Rezeki itu datang tidak semestinya dalam bentuk duit atau harta. Mungkin Allah berikan kita kesenangan dalam pekerjaan, kesihatan yang baik, keluarga yang bahagia., hati yang tenang dan sebagainya. Sesungguhnya Allah yang mengatur urusan rezeki bagi setiap hambanya.
 ::Saya nak kongsi amalan bagi mendapatkan rezeki yang berkat::

1. Selalu berusaha dengan sebaik-baiknya, baik sebagai pengusaha, pegawai, pekerja, pedagang, dan lain-lain yang pada dasarnya dapat menghasilkan wang. Firman Allah : " Dialah Allah yang menjadikan Bumi ini mudah bagi Kamu, maka berjalanlah disegala penjuru dan makanlah sebagian dari Rezeki-NYA. Dan hanya kepada-NYA lah kamu ( kembali setelah ) dibangk
itkan ". (QS Al Mulk : 15)

2. Bertakwa dalam erti menjalankan segala perintah Allah serta menjauhi segala laranganNYA. Firman Allah : " Dan barang siapa yang bertakwa pada Allah, maka baginya akan diberikan jalan keluar dan akan diberikan Rezeki yang datangnya tanpa disangka-sangka ".QS Ath Tholaq : 2-3

3. Banyak membaca Istighfar. Iaitu memohon keampunan dari Allah SWT, atas segala dosa dan kesalahan. Firman Allah : " Mohonlah Keampunan kepada Tuhanmu, sesungguhnya dia adalah Maha Pengampun, nescaya DIA akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan pula sungai-sungai ". (QS Nuh : 10-12) " Memperbanyak Istighfar itu dapat mendatangkan ( menarik) rezeki " (Lubabu al Hadits)

4. Bertawakal kepada Allah iaitu berserah diri dan menyandarkan segala urusan kepada Allah jua, seraya mohon pertolongan atas keberhasilan untuk memperoleh Rezeki yang lapang dan halal. Firman Allah : " Dan barang siapa ber Tawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan ( keperluan )-nya ". (QS Ath Thalaq : 3)

5. Berdoa memohon dengan berzikir, kerana Allah s.w.t. adalah Dzat yang memberi rezeki dan kekuatan. Berdoa dengan mendekat pada Allah (Ber Taqarrub). Firman Allah : " Berdoalah kepada-KU (Allah) nescaya AKU (Allah) akan mengabulkannya ". (QS Al- Mukmin : 60)


6. Bertahmid, iaitu membaca Al-Hamdulillah ketika mendapat rezeki atau mendapatkan sesuatu yang menggembirakan. Bertahmid itu ertinya memuji dan bersyukur atas pemberian NikmatNYA itu. Allah akan selalu menambah rezeki orang-orang yang bersyukur. Firman Allah : " Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami ( Allah ), akan menambah nikmat kepadamu, dan jika kamu mengingkari
(Nikmat-KU ), sesungguhnya Azab KU sangat pedih "
(QS Ibrahim: 7 ).


7. Bermurah Hati serta gemar mengInfaqkan sebahagian dari harta bendanya ke jalan Allah. Firman Allah : " Dan apa saja yang engkau Infaqkan, maka Allah akan mengganti. Dan DIA-lah sebaik-baik Pemberi Rezeki ". (QS Saba' : 39)


sumber : ensaiklopedia

No comments:

Post a Comment

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved