Umrah : Dari KLIA Ke Madinah Al Munawwarah | Suri Raudhah

Thursday, May 16, 2013

Umrah : Dari KLIA Ke Madinah Al Munawwarah

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.

Dari KLIA kami diterbangkan dengan flight MAS ke lapangan terbang Madinah. Perjalanan mengambil masa 8 jam 45 minit. Bayangkan dalam tempoh tu apa yang boleh buat? Gila la kalau cakap tak lenguh urat-urat sendi ni duduk berjam jam. Tapi perasaan berdebar-debar, teruja dan takut tu lebih mendominasi.







Dijangka bertolak pada pukul 9.30 pagi, dan kami diminta tiba ke KLIA 3 jam lebih awal, So dalam pukul 5.30 pagi kami dah sampai ke KLIA, solat subuh kemudian breakfast untuk mengisi perut. Makan nasi lauk ayam berempah campur rendang daging kat lantai KLIA memang cool ok.  Semua tu makteh masak. Alhamdulillah..Kenyang. nikmat duniawi:)


saat menunggu, isi perut dulu.beli kat airport mahal ler..
nasi+rendang daging+ayam goreng berempah..nyummy. 
8 jam 45 minit dalam flight adalah saat yang penuh keresahan ok. Kiranya ni pengalaman kedua aku naik flight. Baru aku tahu, kalau penerbangan chartered umrah pramugari MAS kena pakai tudung dan uniform mereka lain dari pramugari biasa tu. Maybe bagi menghormati mak jah  dan pak aji kat dalam tu la. Takkan nak pakai kebaya kot. Tapi pramugari Air Asia lagi howttt kot. Muda belaka..haha. dushhh sebijik.! Tapi pramugari MAS pon ok jugak.. mesra dan peramah. Statement amik hati ler ni..hehe..




Makanan yang dihidangkan dalam penerbangan tersangat menyelerakan antaranya set nasi beriani, air jus, salad, bread and butter,puding roti..Pastu makan lagi.. menu lebih kurang sama agaknya. Kakak cakap "seleranya ko makan, boleh habiskan semua tu". Ye la lapar, gastrik!..Haa alasan ko kan, padahal nafsu makan tengah bergelora time tu. Sebenarnya nak jaga perut, kalau perut sakit, susah nak buat ibadah. Kat sana kena guna banyak tenaga kan.hehee.


Nak tahu tak, ni la first time aku masuk toilet dalam flight. Sebelum ni naik air asia tahan jer dari nak pegi toilet. Penerbangan tak lama ok la boleh tahan, kalau 8 jam 40 minit nak tahan gila meroyan ko kat situ.Takut jugak sebab berdiri masa kapal bergerak, tapi sebenarnya tak rasa apa la. Rasa macam kapal tu tak bergerak lansung pon.!Belagak ko kan. hahaa..Sebenarnya ni statement nak bagi semangat kat korang yang kurang keyakinan nak naik flight tu, percaya lah cakap saya memang tak rasa apa dalam flight tu, masa naik baca doa naik kenderaan banyakkan istighfar, kawal diri belajar bertenang especially bila kapal mula naik ke atas, memang kita akan rasa gegaran sikit tapi bergantung kepada kecekapan pilot handle kapal jugak. Bila kapal dah selamat naik ke udara dah rasa ok dah. Slow jer pon. Rasa kapal macam tak bergerak lansung, time tu isyarat tali pinggang keledar dah dipadamkan maknanya korang boleh bukak tali pinggang dan bebas bergerak dalam kapal. Bergerak dalam kapal jer tau, time ni jangan ada yang dok main kejar kejar dalam kapal, memang ada yang nak kena sekeh kang! Ayah aku cool je dalam flight, siap jalan-jalan tanya khabar lagi.huwaaa kemain lagi. Ni first time ayah naik kapal terbang. Kiranya boleh dibanggakan la sebab dia mampu kawal emosi.


Opsss, terlupa sesuatu lagi. ermmm lupa nak tangkap gambar toilettttee..hahaaaa.. Tersangat jakun ko kan! Actually i just wondering ada ke orang buat aktiviti no 1 kat dalam tu?? No 1 mean buang air (besar!). Oittt perut tolong la jangan cari pasal time darurat ni. Actually camne proses pengaliran sisa kumbahan tu yer? Adakah disalurkan ke bawah dan kemudiannya menjadi satu gumpalan dan terapung di udara..? curiousss..

Entri bersambung..
#Terimakasihsudibaca#

2 comments:

What's your thoughts...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Layout by suriraudhah . 2011-2013© All Rights Reserved